...................hello fellows
..................please follow
..................... my day ..
.........................................gg

22/03/2011

day 525
aubergine and cuscus salad

1 comment:

  1. Przepis na Sałatkę na ciepło z grillowanym bakłażanem, serem fetą i pomidorkami koktajlowymi. Z kaszą kuskus i świeżą miętą.


    Składniki, 2 duże porcje:
    • 1/2 dużego bakłażana
    • 1/2 szklanki kaszy kuskus
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • sok z ćwiartki cytryny
    • 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 60 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałki (lub sera feta)
    • 9 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut aż puści sok. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ewentualnie na grillu ogrodowym lub też zwykłej patelni), doprawić solą i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
    W międzyczasie wrzącym bulionem zalać kaszę kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...